visual communication designers' club

Περιεχόμενο ή design πρώτα??

Θέματα web design, web development & cyberculture.
  • Συγγραφέας
    Μήνυμα

Περιεχόμενο ή design πρώτα??

Δημοσίευσηαπό alexPi » 08.02.10, 12:24 pm

Γειά σας,
Φτιάχνω ενα site για κάποιο πελάτη. Μου έχει δώσει στοιχεία για το τι κανει η επιχείρηση, αλλα όχι το υλικο(κειμενα κτλ) που θα μπει μέσα. Μου ζητάει να κανω το design, και μετα οταν δουν τι χωρος υπαρχει, θα γραφτούν και τα κείμενα ανάλογα.
Δεν βρίσκω τροπους να οργανώσω το ανύπαρκτο..υλικο και έχω κολλήσει.

Δεν είναι λίγο ανάποδο αυτό?? Συμβαίνουν αυτά? Lorem Ipsum generators..?
alexPi
Member

Δημοσ.: 26
Κορυφή

Re: Περιεχόμενο ή design πρώτα??

Δημοσίευσηαπό heinrich » 08.02.10, 12:32 pm

δεν είναι απαραίτητα κακό...Αν τους υπαγορευσεις πως στην τάδε σελιδα το design απαιτεί 100 λέξεις και εκείνοι υπακούσουν τότε είσαι τυχερός... To site θα είναι λειτουργικό και desingάτο...
Αν δεν υπακούσουν τότε έχεις μια άλλη κλασσική περιπτωση ανοργάνωτου και δεν θα αποτελείς εξαίρεση.
Το βασικό όμως, δεν είναι να σου δώσουν, τουλάχιστον τις ενότητες?
λέω εγώ τώρα....
Άβαταρ μέλους
heinrich
Senior Member

Δημοσ.: 802
Κορυφή

Δημοσίευσηαπό Dark3go » 08.02.10, 6:59 pm

Δε καταλαβαίνω το λόγο να ξεκινήσεις να φτιάχνεις κάτι χωρίς υλικό.
Θα πληρωθείς γι αυτό?

Για μένα Υλικό σημαίνει, χώρος. Τα κείμενα, οι τίτλοι, και ο ογκος που καταλαμβάνουν, είναι μέρος του design. Δε σου δώσανε να φτιάξεις το εξώφυλλο ενος βιβλίου και μετά να βάλεις τα κειμενα χύμα...
open your mind and your ass will follow...
Άβαταρ μέλους
Dark3go
Senior Member

Δημοσ.: 885
Κορυφή

Δημοσίευσηαπό ALR » 08.02.10, 8:07 pm

Μα αν δεν έχεις το περιεχόμενο δεν έχεις βασικά στοιχεία που τις περισσότερες φορές καθορίζουν τις ανάγκες του design.
Με το web design σου έχεις καλεστεί να δώσεις λύση στην επικοινωνία του περιεχομένου του πελάτη σου! Τη λύση να δώσεις χωρίς να έχεις δει πρώτα το περιεχόμενο :P
Wireframe to Design
Affordable web design from your sketch or Wireframe!
ALR
Junior Member

Δημοσ.: 380
Κορυφή

Δημοσίευσηαπό Sirigos » 08.02.10, 9:30 pm

Η άποψη μου είναι ότι βάση του υλικού που θέλει να δημοσιεύσει ο πελάτης μου αλλά και βάσει των αναγκών του ορίζουμε την λειτουργικότητα, την δομή, τις δυνατότητες και τα περιεχόμενα στην κάθε περιοχή.

Εάν ο πελάτης σου θέλει να κλειστή σε ένα κουτί τότε είναι επιλογή ή βάση τις εμπειρίας μου θα έχει πολλές αλλαγές να κάνεις.

Σχετικά με την γεννήτρια Lorem Ipsum που ζητάς:
http://el.lipsum.com/
Άβαταρ μέλους
Sirigos
Member

Δημοσ.: 40
Κορυφή

Δημοσίευσηαπό Dark3go » 08.02.10, 10:22 pm

Kαι μη το ξεχνάμε...

Ο πελάτης έχει πάντα άδικο!

Εκπαίδευσε τον πελάτη σου απ την αρχή. Μετά είναι αργά!
open your mind and your ass will follow...
Άβαταρ μέλους
Dark3go
Senior Member

Δημοσ.: 885
Κορυφή

Δημοσίευσηαπό vpapadopoulos » 08.02.10, 10:47 pm

Γειά χαρά,

Στις προσφορές, αλλά και στα συμβόλαια που υπογράφω με τους πελάτες απαραίτητη προϋπόθεση έναρξης των εργασιών είναι η παράδοση του υλικού που θα περιέχει το website σε ψηφιακή μορφή.

Μαααα, θα μου πεις ότι σε κάποια websites αυτό είναι αδύνατο. Μαζί σου. Το περισσότερο δυνατό, λοιπόν! Για να ξέρεις τι γίνεται, σε τι μορφή τα έχουν και τι x-tra εργασίες θα απαιτηθούν από μέρους σου ή άλλους.

δεν είναι απαραίτητα κακό...Αν τους υπαγορευσεις πως στην τάδε σελιδα το design απαιτεί 100 λέξεις και εκείνοι υπακούσουν τότε είσαι τυχερός... To site θα είναι λειτουργικό και desingάτο...
Αν δεν υπακούσουν τότε έχεις μια άλλη κλασσική περιπτωση ανοργάνωτου και δεν θα αποτελείς εξαίρεση.
Το βασικό όμως, δεν είναι να σου δώσουν, τουλάχιστον τις ενότητες?
λέω εγώ τώρα....

Αυτό που σου έγραψε ο heinrich είναι σωστό (αυτό π.χ. κάνουν οι διαφημιστικές και ο πελάτης υπακούει), με τη διαφορά ότι για να γίνει η θεωρία πράξη, πρέπει να έχεις μεγάλη εμπειρία και να είσαι 'κουμανταδόρος', πράγμα που εκ των πραγμάτων δεν ισχύει, αφού είσαι εδώ και ζητάς τη γνώμη-συμβουλή μας.

Ας πάμε, λοιπόν, και στη θεωρητική περίπτωση που ο πελάτης είναι αποφασισμένος να σε ακούσει και να τηρήσει κατά γράμμα τις οδηγίες σου.

Πρέπει να έχεις τουλάχιστον τη δομή των πληροφοριών και αν όχι να σιγουρευτείς ότι η πρόταση δομής που θα κάνεις στον πελάτη τον καλύπτει και όχι να αρχίσουν μετά τα 'Ράβε-ξήλωνε' !

Και μην λησμονείς, ότι πάντα ξεκινάμε από το χαρτί!

Καλό βράδυ
Άβαταρ μέλους
vpapadopoulos
Junior Member

Δημοσ.: 396
Κορυφή

Δημοσίευσηαπό alexPi » 09.02.10, 12:08 am

Δυστυχως ο κοσμος νομιζει οτι ενα site, ειναι ενα κουτι στο οποιο γεμιζεις με κειμενα τις ενοτητες. Είναι νομιζω πιο εκπαιδευμενος με την εντυπη επικοινωνια, οπου δεν νομιζω να μου ερχοταν κανεις με το τιποτα!
alexPi
Member

Δημοσ.: 26
Κορυφή

Δημοσίευσηαπό ALR » 09.02.10, 1:07 am

Αν ο πελάτης σου θέλει να κάνει μια ιστοσελίδα γιατί έχει και ο διπλανός του και δεν αποσκοπεί στο να κερδίσει κάτι από αυτή, τότε κάνε αποσύνδεση και μην ξοδεύεις άλλο το χρόνο σου σε αυτό το θέμα τουλάχιστον. Ότι και να σου πούμε ή ότι και να του πεις, απλά δεν τον ενδιαφέρει.

Αν όμως, σκοπέυει να κερδίσει χρήματα από το website, (άμεσα ή έμμεσα) τότε πρέπει να είσαι σε θέση να του εξηγήσεις γιατί δεν πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία που προτείνει και η απάντηση ειπώθηκε πιο πάνω, αλλά να σου την ξανα γράψω.

Το web είναι πληροφορία. Το web design, είναι ο σχεδιασμός της πληροφορίας για την ανάγνωση και εύρεση της από το κοινό του πελάτη σου. Για να βγάλει χρήματα από αυτό και να πετύχει τον σκοπό του, η πληροφορία είναι το α' element στην όλη διαδικασία.
Θα καθορίσει το Wireframe, το design και σε ορισμένες περιπτώσεις, πρώιμες αποφάσεις στη διαδικασία του development.
Αν δεν ξέρεις τι έχεις, δεν μπορείς να ξέρεις τι είναι καλύτερο να μπει και που, δε γνωρίζεις σημαντικότητες και φυσικά δεν μπορείς να πάρεις καλές αποφάσεις για τίποτα, δεν μπορείς να σχεδιάσεις για να τονίσεις το περιεχόμενο και ξαφνικά αυτό που κάνεις από web design μετονομάζεται σε photoshop something for the web.

Αυτό δεν είναι κακό, εφόσον πληρώνεσαι κι όλας. Κοίτα όμως να το καταλάβει καλά πριν συνεχίσει να το ζητά, γιατί αν ο στόχος του είναι όντως τα χρήματα και πάρει αυτό το πράγμα, κάποια στιγμή θα καταλάβει ότι αυτό που του έδωσες δεν τον εξυπηρετεί και θα θιχτεί η δική σου υπόληψη ώς κατασκευαστής τέτοιων έργων.

Either way, good luck!
Wireframe to Design
Affordable web design from your sketch or Wireframe!
ALR
Junior Member

Δημοσ.: 380
Κορυφή

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης